sábado, 4 de enero de 2014

EL SAMARTÍN

É la época del ano na que se fai la matanza  los gochos. Chámase d´este xeito, porque coincide semana enriba, semana embaxo, cola festividá d´este santo. En muitos llugares  d´Asturias, el Samartín sigue tendo arraigo, polo que resulta úa actividá ben chamadeira ya motivante pal alumnao. É por ello que nas tres escolas que forman el CRA de Villayón: Concernosu, Villayón ya Busmente,tuvemos trabayándola  nas últimas semanas.  



Partindo d´esperiencias previas de los nenos (muitas ya variadas), fíxose úa pequena introducción: ¿en qué consistía?  ¿cóndo se fía? ¿quén participaba? ya tamén víuse algún  refrán  como “A todo gochín ye chega el sou Samartín”.


Úa vez centrao el tema, chegóu el momento d´aprender las partes del gocho: uños, focico, llombo, oreya… ya tamén los alimentos que se fain con ellas: xamón, chourizos, llacón… puéndolos sobre dibuxos en papel ya murales.



P´acabar buscamos colos ordenadores imáxenes de platos típicos asturianos feitos a partir del gocho: chosco con patacas, llacón asao, picadiyo,  caldo de rabizas… ¡todos pa chuparse los didos!




No hay comentarios:

Publicar un comentario